Hipokloröz asitin bilimsel formülü HOCl iken sodyum hipoklorit (çamaşır suyu)’in bilimsel formülü NaClO’dur. Birbirleri arasındaki en etken fark elektrik yükü ve pH farklılığıdır. İnsan ve memeli hayvanların vücutlarında da mikroplara karşı savunma amaçlı üretilen doğal hijyen solüsyonu hipokloröz asit, nötr elektrik yüküne taşırken yani yüksüzken sodyum hipoklorit negatif (-) yüklü iyonlar taşımaktadır.
Hipokloröz Asiti ile Sodyum Hipoklorit (Çamaşır Suyu) Arasındaki Fark
Mikroplar ve hijyen sağlayıcılar mıknatıslar gibi birbirleri arasında etkileşim sağlar. Aynı kutba sahip iki mıknatısı bir araya getirmeye çalıştığınızda birbirlerine karşı itme kuvveti uygular. Bakteriler ile sodyum hipoklorit iyonları negatif yüklü oldukları için birbirlerine karşı mıknatıs gibi davranır. Hipokloröz asit iyonları ise nötr yüke sahip oldukları için aynı kutup mıknatıs etkisi göstermez bakterilerle daha hızlı etkileşim sağlar. Hipokloröz asit bakterilerin duvarlarına saniyeler içerisinde nüfuz ederek yok ederken çamaşır sularında aynı etkiyi almak için uzun süre beklemek gerekmektedir.
Buna ek olarak çamaşır sularının solunması durumunda ve cilde temas da vücuda zarar verici etkileri olduğu bilgi güvenlik forumlarında yer alırken hipokloröz asitin hassas ciltlere karşı bile zarar içermediği dermatolojik test edilmiştir. Hipokloröz Asit’in pH aralığı 3 ile 8 arasında iken Sodyum Hipoklorit‘in ph değeri 11 ve üzeridir.
Hipokloröz Asiti ile Sodyum Hipoklorit pH Farkı Neden Önemlidir?
Serbest bulunan bir klor (FAC) molekülü bağlı olmayan bir moleküldür. Üç farklı serbest klor formu vardır: Bunlar klor gazı, Hipokloröz Asit ve hipoklorit. 25°C’ lik sabit bir sıcaklığa sahip bir ortamda pH 3’ün altında olduğunda serbest klor çözeltide klor gazı olarak bulunacaktır. pH 7.5’in üzerinde olduğunda ise, serbest klor ün % 50’den fazlası hipokhorit (OCl-) olacaktır ve pH 11’e yükseldikçe ortamdaki serbest bulunan klorün hepsi hipoklorite dönüşecektir. pH 3 ve pH 8 arasında serbest klor çözeltisi hipokloröz asit (HOCl) baskın olacaktır.
Alkol bazlı dezenfektanlar, çok sık kullanılırlarsa ciltte kızarıklıklar yapıp çatlaklar oluşturabilmektedir. Deri sağlığı için bu duruma karşı önlem alınmalıdır. Bakteri ve virüsler bu çatlaklar aracılığıyla vücuda daha hızlı bulaşabilmektedir. Bundan dolayı alkol bazlı dezenfektanları kullanırken çok dikkat edilmelidir.