Hipokloröz asit, narenciye suyunda bulunan asit kadar zayıf kuvvette olup bilimsel formülü HOCl’dir. Virüs ve bakterilere karşı mücadele etmek için doğal oksidan olan hipokloröz asit, tüm insan ve memeli hayvanların vücutlarında beyaz kan hücreleri tarafından da üretilmektedir. Oksidasyon ve klorlama yoluyla patojenleri öldüren bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar.
Memelilerin Vücutlarında Doğal Olarak Üretilen Dezenfektan Hipokloröz Asit!
Vücuda dışarıdan gelecek virüs, bakteri, mantar vb. gibi mikroorganizmalara karşı mücadele etmek için en etken madde olan bu hijyen solüsyonu, 1970 yıllarında tuzlu su çözeltisi elektro kimyasal hücrede elektroliz ile doğal olarak üretilmiştir. Yapılan yerel ve ulusal laboratuvar test sonuçlarına göre überküloz, Lejyonella, H1N1 (domuz gribi), M. Chelonea, Poliovirus, Coronavirüs, HIV, Aureus, E. Coli, Candida Albicans, Enterococcus Faecalis, P Aeruginosa gibi patojenlere karşı etkili, canlıda kullanılabilen tek dezenfektandır.
Doğada bilinen en geniş ve etkili spektrumu olan biosit olan bu oksidan, zayıf asidik özelliği sayesinde tahriş edici özelliği ve insan sağlığına zararı yoktur. Hassas ciltlere karşı dermatolojik olarak test edilip onaylanmıştır. İnsan veya memeli hayvan vücutları dışarıdan gelen herhangi mikroorganizma saldırına maruz kaldığında 1 Nötrofilin 0,1 Um Hipokloröz Asit üretir ve bu miktar 1 dakika içerisinde 15 milyon kolibasiliyi öldürdüğü bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Tuz ve suyun, elektro kimyasal hücrede elektrolizi ile % 100 doğada çözünebilen, dezenfektan olan Hipokloröz Asit (HOCL), diğer adıyla Süper Okside Su olarak da bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımız tarafından da kabul edilmektedir.
Örnek olarak insan vücudunun herhangi bir bölgesinde deri üzerinde bir yara oluştuğunda, zararlı mikroorganizmalar, oluşan yara üzerinden hücreleri istila etmek için bir geçit oluşturur. Beyaz kan hücresi olan nötrofiller, kandaki patojenlerle mücadele etmek için istila edilen bölgeye doğru harekete geçer ve hücre zarar görmeden üretilen hipokloröz asit ile patojeni yok ederek karşı koyar. Etkisiz hale getirilen bu mikroplar, fagositoz adı verilen bir işlemle beyaz kan hücreleri tarafından yutulur. Hipokloröz Asit bir biyosittir ve mikrobiyal patojeni milisaniye temas süresi içinde öldürür. Bu antimikrobiyal işleme Oksidatif Patlama denir.
Alkol bazlı dezenfektanlar, çok sık kullanılırlarsa ciltte kızarıklıklar yapıp çatlaklar oluşturabilmektedir. Deri sağlığı için bu duruma karşı önlem alınmalıdır. Bakteri ve virüsler bu çatlaklar aracılığıyla vücuda daha hızlı bulaşabilmektedir. Bundan dolayı alkol bazlı dezenfektanları kullanırken çok dikkat edilmelidir.
Hipokloröz asit, et ve balık işleme tesislerinde, su arıtma,içecek üretimi ve havuz temizliğinde, tarım ve hayvancılıkta, tıbbi ve hastane temizliğinde, gıda ile temas eden ve genel tüm yüzeylerde, dezenfektan ve el anstiseptiği vb. gibi daha bir çok kullanım alanlarında güvenle kullanılmaktadır.